duminică, 8 iunie 2008

Duşmanii Americii dispar în „închisorile plutitoare”

Duşmanii Americii dispar în „închisorile plutitoare”


Circa 200 de suspecţi au beneficiat de „sejururi pe mare” după ce Bush a anunţat desfiinţarea închisorilor secrete

17 nave-închisoare colindă oceanele lumii

Duşmanii Americii dispar în „închisorile plutitoare”

Reţinerea ilegală de suspecţi de terorism nu a încetat nicio clipă după ce, în septembrie 2006, preşedintele George W. Bush anunţase că administraţia sa a renunţat la practica închisorilor secrete, doar că locurile de detenţie nu sunt faimoasele închisori secrete din România şi Polonia (despre care nu s-a dovedit niciodată că ar exista), ci nave militare americane. Acuzaţia fost lansată de ONG-ul britanic Reprieve, care reuneşte avocaţi ce apără persoane reţinute abuziv şi ameninţate cu pedeapsa capitală.

Analiştii organizaţiei au dezvăluit pentru The Guardian că SUA că au reţinut ilegal cel puţin 200 de persoane din 2006 încoace şi că acestea au beneficiat de „sejururi” pe mările lumii, timp în care s-a încercat obţinerea de informaţii privind potenţiale ameninţări la securitatea Americii. Nu se ştie dacă suspecţii au fost torturaţi câtă vreme s-au aflat în custodia SUA, însă despre mai bine de o sută dintre ei se ştie că au fost predaţi autorităţilor din Kenya, Somalia, Etiopia şi Djibouti, unde există suspiciuni că ar putea fi torturaţi. Doar o parte dintre cei reţinuţi după 2006 au fost transferaţi la centrul de detenţie din interiorul bazei navale de la Guantanamo (Cuba), unde, cel puţin teoretic, s-ar aplica un regim mult mai blând, căci Pentagonul a adoptat reguli clare privind interograrea deţinuţilor.

Reprieve bănuieşte că nu mai puţin de 17 nave americane au fost implicate în asemenea operaţiuni, din 2001 încoace, dar sursele care ar sta în spatele dezvăluirii sunt prezentate în termeni destul de vagi. Informaţiile pe baza cărora a fost ridicată acuzaţia ar fi fost oferite de personal militar americani de anchetatori din cadrul Consiliului Europei care au căutat urma închisorilor secrete din Europa de Est şi de mărturii ale unor foşti deţinuţi. Deşi probele sunt destul de „subţiri”, ele sunt de natură să şocheze, după ce un captiv a povestit că pe vapoare se încasa mai multă bătaie decât la Guantanamo şi că deţinuţii erau ţinuţi în cuşti.

Oceanul Indian, împânzit de vase-închisoare

Reprive consideră că apele internaţionale din Oceanul Indian, din preajma insulei britanice Diego Garcia (în fapt o bază militară britanico-americană) sunt „infestate” de nave-închisoare, precum USS Bataan, USS Peleliu şi USS Ashland. Cea din urmă s-ar fi aflat, la începutul anului 2007, lângă coastele Somaliei, tocmai când SUA încercau capturarea unor suspecţi Al-Qaida, ba chiar ar fi intervenit cu aviaţia în războiul civil din această ţară. Atunci, autorităţile kenyene, somaleze şi etiopiene ar fi răpit mai mulţi suspecţi de terorism, sub coordonarea unor agenţi CIA şi FBI, care au condus interogatoriile. O parte din cei arestaţi atunci ar fi ajuns pe navele-închisoare.

26.000 suspecţi nejudecaţi, în custodia SUA?

În opinia lui Clive Stafford Smith, directorul legal al Reprieve, Guvernul SUA recunoaşte că mai deţine 26.000 de suspecţi de terorism, fără a fi trimişi în judecată. Iar prin sistemul închisorilor secrete, terestre sau „plutitoare” ar fi trecut circa 80.000 de oameni după 11 septembrie 2001. Astfel, ambiţia lui Smith este „să reunească aceşti deţinuţi-fantomă cu drepturile lor legale”, Reprieve fiind gata să asigure asistenţă juridică celor cărora le-au fost refuzate drepturile pe vasele-închisoare.

Niciun comentariu:

Powered By Blogger